26 okt. 2011

From the master to the masses


Tänkte bara dela med mig av min supergoda vegan-rätt jag lagade till mig och Lina i måndags! Veganmåndag gick förresten utmärkt. Började dagen med soyayoghurt och mjölkfri müsli. Till middag blev det ovanstående - made from scratch:
Hasselbackspotatis och ugnsbakad lök med svampstuvning, broccoli och tomatröra.

Hasselbackspotatis:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skala så många potatisar du behöver, se bara till att de är lika stora så de tillagas lika snabbt i ugnen.
- Skär skåror i dem, ner till 1/3-del av potatisen. Den ska sitta ihop.
- Kleta in potatisarna i vegetabilisk olja (istället för smör).
- Häll på ströbröd ovanpå potatisarna.

Ugnsbakad lök:
- Skala lök under rinnande kallt vatten (då slipper du tårarna).
- Om det är en "stor" lök, skär den i 8 klyftor. Klyftorna får inte vara för små. (Hahahaha.)
- Lägg dem på en plåt tillsammans med potatisen och ringla lite olja över dem. Ev. Salt och peppar.

Låt plåten med lök och potatis stå ca 45 i ugnen på 250 grader. Du behöver inte göra svampstuvning eller koka broccolin förrän det är ca 15-20 minuter kvar av potatisen. Gör tomatröran istället så kan den stå och götta till sig.

Tomatröra:
- Hacka två "stora" tomater i små-små-små bitar.
- Finhacka färsk basilika (eller krydda med lite oregano och blanda i torkad eller fryst basilika).
- Blanda ihop tomat och basilika i en skål - salta och peppra.
- Skala en liten vitlöksklyfta och pressa i.
- Ringla över lite olivolja för smakens skull.
- Rör om och låt stå.

Svampstuvning:
- Stek svampen i olja i en het panna - salta och peppra.
- När den är så stekt som du vill ha den, ta av pannan från plattan.
- Till en stor burk champinjoner (eller den svamp du har) ta ca 2-3 msk med mjöl och strö över.
- Rör runt mjöl och svamp och ställ tillbaka pannan på plattan men sänk värmen till 3 eller 4.
- Häll på havremjölk (eller soyamjölk) och rör runt tils det blir en bra konsistens (som en tjock sås).
- Smaksätt ev. med andra/fler kryddor och/eller vitlök.

Broccoli:
- Koka broccolin "al dente" i ca 5-10 minuter. Känn efter med gaffel.
- Ta gärna färsk broccoli så du får med stjälken för den är god!

Lägg upp, voila! En supergod vegansk middag.

Till kvällsmat denna dag köpte vi grönsaker (morot, blomkål, gurka och paprika) som vi dippade i Avokadoröra: Mosad avokado, vitlök, salt och peppar och en liten skvätt havremjölk
Tomatröra: Tomat; skuren i bitar och avrunnen, basilikablad, salt, peppar, vitlök
Hummus: Köpt eller hemmagjord. Recept HÄR
Och så hade vi köpt nätmelon som vi satt och göttade oss med, Lina, Linda och jag framför "Bröllopsfotografen" för att Linda inte sett den. Te till det och en mysig kväll med mina tjejer :)

Ny bloggdesign ska göras nu - en regnig dag som idag som idag.
Puss <3

Inga kommentarer: